Pixajoy

Monday, February 28, 2011

Saya Menang Moto!!!

Assalamualaikum..Hi u alls..

Amboi tajuk entri..Macam iklan Power Root pulak..Saja kasi gempak..Jangan mare ye kawan2..Hepy mood today..coz aku dah menang 1 contest..

Walaupun tak menang moto, aku excited sgt coz nie contest pertama yang aku join. Ekceli yg pertama GA, lebih kepada lucky draw, n keputusan belum lagi di umumkan..Kira nie first contest yg dah diumumkan dan Alhamdulillah aku terpilih sebagai pemenang. Kalau nak tengok entri tersebut Klik SINI

Hadiah utama gempak la jugak..Tapi aku Hadiah 2, sampingan jer..Tu pun nak kecoh ko puan kutu ekk..Aku suke dapat hadiah, Walau cmna pun hadiahnya aku terima dengan besar hati..Terima kasih untuk Puan AYURASHIDAH yang menganjurkan contest..

Kira berbaloi aku menang coz kalau korang semua nak tau aku just copy paste dari ENTRI nie..Aku tulis entri tersebut setelah genap setahun mak meninggalkan aku..Sepanjang penulisan aku mengalirkan air mata..Tak tipu ok..Kira entri paling sedih, sebab rindu kat aruah mak..Berharga jugak air mata aku sebab dah menang contest. Eceh!

Yey!aku dah menang Contest Sempena 3 Series : Ayurashidah


Bye..

GA Pertama Dari All About Life

Salam semua..

Macam biasa klu nak join GA mesti patuhi semua rules..Igt senang2 org nk bagi gift? Jom tgok peraturannya.. Hanya 3 langkah mudah,

Langkah 1 : 
Jadi follower Tuan Tanah dan Tuan Sponser Hadiah - SAYA DENGAN BERBESAR HATI FOLLOW ALL ABOUT LIFE DAN B2B COLLECTION..

Langkah 2 : 
Buat post berkenaan GA dan Letak Banner kat bawah entri jugak kat sidebar, pastu link ke blog All About Life - DONE..

Langkah 3 :
Tinggalkan link ok..SEPANTAS KILAT SAYA KOMEN..


Sape nak join bley klik banner ok..Tarikh tutup 15 Mac 2011.

Bye........

Sunday, February 27, 2011

Special Request - Mr Kr

Assalamualaikum

Entri nie aku buat untuk tayang  muka aku yg bakal MR KAY ARE lukis..Takan korang tak tau siapa gerangan beliau..Ala..yang lukis muka blogger fofuler tu..Kalau tak tau memang pendek umo..Sape2 yg belum polo blog beliau TERJAH SINI

Aku request beliau lukiskan gambar aku..Tak sgka pulak beliau bersungguh2..Dah byk jugak blogger2 yg request. Berbakat Kr nie..

Tenkiu in advance Kr, kerana sudi nak lukis muka akak nie..(Bahasakan diri akk bley kot, Kr sebaya adk aku jer )

Nie gambarnya ekk..Blur tatau nak pilih pic mana tuk di lukis..Sory klu wat Kr tertunggu2..Pipiku yg makin menembam n tumbesaran yang makin meruncing menyebabkan semua pic yang di tangkap jadik hodoh..Sungguh..aku makin gemuk! Harap Maklum..


Take ur time Kr..Akk tak kesah bila pun Kr nak lukis..Setahun pun akk tggu..kehkeh..Bukan perli tau..Telus dari dasar hati..cheewahhh.......Tenkiu yer Kr!

Sekian.

IKWAS Course

Assalamualaikum..

Wah lame rasanya tak update..Bukan menyepikan diri tapi aku masih lagi dalam mood penat..Lepas balik kursus petang kamis lepas, macam2 kejadian berlaku..

Saja nak tepek muka borin time kursus..Nie sikit je..Gambar2 gedik aku simpan untuk tatapan sendiri..:p

Posing dpn bilik masing2..
First day sudah menunjukkan muka borin..Sibuk ko pegang hp!
Riang ria bersenam di pagi hari..
Aktiviti santai sebelum kelas bermula
Tugas kumpulan ; Menyanyi dan melakonkan 'Madu Tiga'
Malamnya ceramah ape ntah..Tak ambik port aku..Layan fesbok. Katakan JANGAN pada aktiviti ini!
Ternyata Sangat Borin hingga terlelap..Just gimik! Sesungguhnya bkn aku..
TQ Kak su, insan bertuah yg bertanggungjawab mendengar bebelan aku sepanjang kursus..
Meronggeng karoeke sebelum balik keesokkan hari..
Nenek Limah yg sgt vogue.Aku pulak berlakon sebagai cucu nenek yg berumur 7tahun..Sgt tak sesuai! kahkah gelak beso..
Busy menunjukkan slide sebelum presentation..(tolong jgn fokus group depan yg agak gedikz..)
Bergambar kenangan bersama semua ahli group..
Apa pun, sgt hepy dpt berkongsi pengalaman dengan peserta2 dari pelbagai jabatan. Terutama sekali dari org lama n senior yg tentunya mempunyai pelbagai kenangan manis kelat pahit masam masin ketika melayan pelanggan. 


Saturday, February 26, 2011

"Posing With Ur Love One - Giveaway"


Assalamualaikum..

Tgh blur nak update entry..Layan la GA..Hehe..Kalah menang adat bertanding..Bukan gift yang aku kejarkan..Meriahkan suasana riang ria GA..(Ekceli dalam ati nak hadiah..hehe..)

    KLIK BANNER untuk join

    Aku choose pic nie..Hot mummy n kiut son.Ceh Perasan!! Bukan aku kata..Kawan aku yg kata..huhu...
      i love Aiman Mukhlis so so much..MUAHHHH to my chubby son....

      Tarikh tutup 31.03.2011 tau, Gud luck!!


      Mata Cantik Giveaway

      Assalamualaikum..Aku join Mata Cantik Giveaway selepas di tag oleh mommy


      As usual, syarat2 :

      1. Follow blog MamaNajlaaPunyaJoinContestCanteek pastu letak dlm bloglist..(pas contest bley delete). DONE
      2. Letak banner kat entri n sidebar pastu linkkan..DONE
      3. Tag 2-3 org..AKU TAG SURAYA N NURFAIE JUGAK SAPE2 YG BACA ENTRY NIE..
      4. Tinggalkan url contest. DONE
      5 eyeliner Noor Kajal tuk yg bertuah. Contest start on 25.02.2011 - 10.03.2011..Korang yg aku dah tag, sile2 join tau!Yg tak tag join jugak ekk..


      Mata adalah anugerah terindah. Noor Kajal pastinya mencantikkan mata anda secantik mata Kajol yg actreess industan tu..Lawa kan mata dia?Mata Noor Murni pun cantik jugak!kehkeh..



      Sunday, February 20, 2011

      Aku dikejutkan

      Assalamualaikum


      Baru jer lelap sekejap coz pukul dua td br aku tido...Tiba2 aku dikejutkan dengan 1 panggilan kecemasan...Dengar telefon bunyi pastu agkt panggilan yg sama 3kali terus hilang ngantuk..Cisss! Baru nak mimpi basah..Opss tidakkk.....baru nak mimpi indah..


      Apalagi update entri ok..Sungguh meroyan berblog ko puan kutu..Takde pape pun cuma nak say gud bye kt korang semua. Even aku tau sorg dua jer yg polo blog aku yg tak best nie..


      Aku ada bgtau kt dlm entri nie yg aku terpaksa meninggalkan rumah. Memula igt nak bawak netbook..coz senang nak buat assaimen n presentation nanti..Tapi..bila pikir balik..aku ubah keputusan..aku nak enjoy my course tanpa ada tekanan. Sesuai ker guna perkataan tekanan?Ahh lantaklah...


      Korang faham tak maksud aku?Supaya tak lece nak bawak netbook kemana sahaja aku pegi..Nak pegi kelas kena angkut..pegi makan pun kena bawak..Satu bebanan tau ngak?(macam la berat sgt). Tinggal kt bilik kang hilang tanggung sendiri! Nak dapat sikit punya susah..Lappy aku dah buat hal..Netbook nie jer la yg aku ada..


      Sebab utama jugak aku tak nak pikir pasal korang semua..kejam2..Nanti ada netbook asik nak blogwalking je kan.. Tercemar minda aku..Kursus kemana..Blog kemana..Mintak maaf ekk kalau tak dpt jenguk blog korang..(perlu ke mitak maaf?tak perlu rasanya).. Tak dapat baca entri terbaru korang..(korang tau ker aku hari2 baca entri terbaru korang?) Emo pulak ko puan kutu..Korang mesti cakap..Ada aku kesah?
      Korang akan rindu aku?Aku tau, tak..Saja jer tanya..Bodoh punya soklan!
      Awal pagi esok aku dah nak bertolak..Baju semua tak kemas lagi..Malas kamo! So just to say..Selamat Tinggal untuk 4 hari..Take care korang!!!


      Bubye...



      GA PERTAMA PONDOKKECILKU


      Bismillah (mulakan dengan bismillah mummy kan? untung2 bley menang!kehkeh..)

      Mummydanny dengan baik hatinya nak bagi hadiah yg sgt menarik tertarik kau memang da boom ..Teruja sekali aku nak join..Nak tgok?

      FIRST PRIZE
      KAFTAN 2011 with  free gift lg tau

      Cantik sgt n dah lama jadik idaman aku..Love kaftan! Dok usha online, tp budget ciput.hehe..Kalau dapat nak pkai time kenduri BFF aku bulan 6 nanti..Sure gojes!

      SECOND PRIZE
      GAMIS ELEGENT with free gift jugak

      Adorable gilerr klu aku pakai..Sukerrrr!!

      Sempoi bukan? jadik wanita2 cantik sekalian silalah join...Lelaki2 kacak pun bley join, gift bg kt wife ke,mak ke, awek ke..Klu takde awek n wife, Aku kan ada..Isk apa aku merepek! Klu nak join klik Banner kat atas ekk..

      Dah penuhi semua syarat :
      • Jadik follower yg ke-183 Pondok Kecilku dan yg ke-155  Butik Qaseh Wanita
      • Post entri GA n link blog
      • Tinggal jejak kt comment
      • Terbuka kepada semua beralamat di Malaysia shj (postage purposes)
      Hari-hari berasap kuali
      Nak makan sedap tunggu gaji
      Empunya Mummy Comel sekali
      Hadiah menarik tak join rugi

      Wassalam..

      Saturday, February 19, 2011

      Mampukah Aku Mengubahnya?



      Makhluk Yg Bernama Manusia
      Adalah Insan
      Di sebalik Kesempurnaan CiptaanNYA
      Kegembiraan Dan Tawa Riang
      Adakah Aku Punya Perasaan?
      Benarkah Aku Tak Pernah Merasainya?
      Hingga Hujung Usia Aku Pasti Menanti
      Terdetik Dihati Kecil
      Tak Usah Menangisi Diri
      Hidup Untuk Mengecap Bahagia
      Kerana Usia Remaja Pasti Pergi
      Hingga Tak Sempat Ku Kucup Dan Bau Harumnya
      Mungkin Di penghujung Hidupku
      Aku Mampu Tersenyum
      Relakan Pemergian InsanYg Aku Sayang
      Aku Mampu Berdiri
      Tanpa Bantuan Sesiapa
      Tanpa Insan Yg Melahirkan Simpati
      Berguni Air Jernih Mengiringi
      Tapi Kini Aku Tak Mudah Lemah
      Kerana Aku Sudah Punya
      KEBERANIAN..

      Puisi waktu muda remaja dulu..Terjumpa tadi time kemas2 rumah....


      Nak tengok gambar aku versi selim? (Zaman dimana puisi tersebut dihasilkan). Skang dah mengalami tumbesaran yg sgt memuaskan berkat kesenangan hati yg melampau. Aku dah tombam!..Sory kualiti gambar kureng sket..Dulu digital kamera GILA MAHAL..Tak mampu nak beli...

      Pura2 teruja tengok bola golf yg teramat beso!

      Tiga Dara Pingitan.Sedang Berangan menunggu si imam muda..Layakkah?

      Gila remaja time nie.. Aku pakai baju minnie mouse ok. Jgn tak tau!

      CONTEST SEMPENA 3 SERIES : AYURASHIDAH



      Contest lg!! Sejak bila aku mula bergelumang dgn aktiviti sebegini? ntah..Ala br yg 2nd..aku join suker2 jer..Bkn niat nak hadiah sgt..eceh! Klu korang nak usha hadiah2 yg bakal di menangi, Bley KLIK SINI. Syarat2 :

      1.Buat satu entri bertajuk : CONTEST SEMPENA 3 SERIES : AYURASHIDAH 

      Selesai..

      2. Masukkan banner di bawah di dalam entri anda dan letakkan link ke sini sekali ye.


      Ok done..

      3. Buat ucapan atau karangan pendek untuk ibu anda kerana melahirkan anda


      Rindu padanya..Aku sering menyalahkan diri sendiri kerana dulu aku tak pernah memberi ruang kepada pemikiranku untuk menilai kebaikan dan kesucian kasih sayangnya..kenapa dulu waktu aku masih dibangku sekolah sering saja aku meninggikan suara terhadapnya? sering saja tidak mendengar kata2nya..aku tak punya perasaan membiarkan hatinya bersedih kerana tingkah lakuku..aku memang seorang yang sangat degil.Sering saja aku meminta itu dan ini serta berharap apa yang aku perlukan dipenuhi tanpa memikirkan kemampuannya...Namun dia menuruti semua kemahuanku..

      Rindu padanya..Sememangnya dia adalah insan paling kental pernah aku kenali..tak pernah sekalipun aku lihat dia mengalirkan air mata walaupun hidupnya dipenuhi kesengsaraan dan kepayahan. tak pernah ku dengar bicara mulutnya merungut kerana setiap hari menyediakan makanan untuk aku, abang dan adik2..Tak pernah aku lihat kepenatan diwajahnya kerana membasuh pakaian kami sekeluarga..Walaupun kami hidup dalam serba kekurangan, tak pernah sekalipun kami lima beradik merasa dan mengetahui apa ertinya lapar..Dia membesarkan aku adik beradik dengan penuh kasih sayang yang dia selindungkan walaupun terpaksa membanting tulang turun kesawah..Dulu aku tak pernah menghargai pengorbanannya..Aku sering alpa dengan zaman kanak2 dan remajaku..


      Rindu padanya..Dulu..aku sering saja membuat hal sendiri, memikirkan kepentingan diriku semata, mementingkan hiburanku saja..Aku tak pernah mengambil tahu bagaimana isi hatinya, bagaimana susah dan peritnya dia hendak mencari sesuap nasi untuk kami, bagaimana barang kemasnya sering saja menjengah di pajak gadai semata2 nak membesarkan dan menyekolahkan aku, abang dan adik2ku..sering saja aku tertanya bagaimana setianya dia melayan kerenah suaminya yang hari2 mahukan kari sebagai menu hidangan..bagaimana dia menjadi begitu penyabar ketika aku sering membentak kerana kari bukan makanan kegemaranku..Aku begitu terpesona dengan sifat2nya itu..


      Rindu padanya...Sejujurnya aku amat merindui dia, Tak mampu aku hitung banyaknya hutangku kepadanya..Aku tahu dia telah menggadaikan nyawanya waktu melahirkan aku..Aku harap dia halalkan susunya yang menjadi makananku ketika aku bayi. Aku harap dia memaafkan segala kesalahan dan kekhilafan yang pernah aku lakukan. Tapi sebagai manusia biasa tak ada apa yang dapat aku buat untuk mengembalikan orang yang aku sayang..Hanya kenangan bersamanya dan doa yang mampu aku kirimkan buatnya disana..


      Rindu padanya..Masih lagi terngiang2 suaranya ditelinga memanggilku kakak..lidahku masih lagi terasa keenakkan masakannya. Tatkala syawal menjelma..masih lagi teringat lazatnya ketupat yang dia masak ..Memang tiada tolak bandingnya..tiada siapa pun didunia ini yang dapat menandinginya. Kami adik beradik pasti mempunyai pakaian baru tanpa aku tahu dari mana datangnya wang untuk membeli segala kelengkapan lebaran. Begitu agung kasih dia untuk anak2nya.. Aku pasti akan merinduinya setiap tahun bila berkumandang takbir raya...Dan berharap dia sentiasa tenang di sana..


      Rindu padanya..Begitu banyak dan tak mampu aku hitung pengorbanannya mendidik menjadikan aku seorang insan hingga mampu berpijak di bumi Allah sehingga kini..Kekentalan hatinya menjadi sumber inspirasiku..Walaupun aku tak mampu untuk menjadi seteguh dia..Aku amat bangga dengannya..Walaupun dia telah meninggalkan aku buat selama-lamanya...Membiarkan aku adik beradik hidup sendiri tanpanya..Membiarkan kami belajar berdikari tanpa perlu bantuannya..Meninggalkan aku untuk bertemu penciptanya..Masih terbayang raut wajahnya di ruang ingatanku...


      P/S :Al fatihah untuk aruah mak..Korang yg masih ada mak, korang mana faham perasaan aku..:(


      Agak panjang..Byk jasa mak pd aku sejak dlm kandungan..Tak mampu nak tulis sikit2..Saya mintak maaf Puan AyuRashidah..:)



      4. Tag 3 orang rakan anda.


      5. Tinggalkan URL entri anda di ruangan komen di bawah entri ini.

      OK aku buat!

      6. Follower ke bukan ke, mari lah join !

      Kawan2ku sekalian, mai2 join..

      7. Tambahan : yang mempunyai alamat di Malaysia sahaja .... (atas2 sebab2 penghantaran hadiah kelak)

      Yg kt oversea tu bley post hadiah pakai alamat aku klu korang menang.hoho...

      Tarikh tutup : 25 FEB 2011



      Friday, February 18, 2011

      Ciri-Ciri Wanita Jelita



      WANITA YG CANTIK adalah wanita luar biasa tetapi selalu ingin jadi wanita biasa.


      BIBIR yg manis ialah bibir yg bagaikan mawar merkah di pagi hari. Untuk memiliki bibir seindah itu, selalulah mengucapkan kata2 manis yg boleh membuat org lain senang hati.


      MATA yg indah ialah mata yg bagaikan sepasang bintang kejora di langit sepi, Untuk memiliki mata seperti ini, selalulah melihat perkara yg baik dalam diri orang lain.


      TUBUH yg menawan ialah yg ramping dan langsing,cukup berisi dengan apa yg perlu. Untuk memiliki tubuh seperti ini, berikanlah makanan dan minuman kepada orang lain. Apa yg berlebih berikan kepada yg berkurangan.


      RAMBUT yg menawan ialah rambut yg bagaikan rumput di dalam telaga tenang. Untuk memiliki rambut seperti itu, biarkanlah seorang anak kecil menyentuh rambutmu dengan mesra, sekali sehari.


      GAYA BERJALAN yg indah ialah langkah kaki dan gerak tangan yg berirama dengan sukma lepas bebas. Untuk memilikinya anggaplah dirimu selalu berjalan berdua2an sekalipun bersendirian.


      Inikah rupanya wanita jelita tersebut? Gedik sungguh! kehkeh..

      Thursday, February 17, 2011

      Kisah Hantu Lesung Batu



      Assalamualaikum..


      Entri ini agak panjang..Sapa suka sejarah boleh baca...Tak suka bley skip..)

      Menurut sejarah, sebelum Perang Dunia Kedua, British telah mendirikan sebuah kubu pertahanan yang serba lengkap di atas bukit di Tanjung Pengelih, Pengerang, Johor. Ia terletak di sebuah kawasan berbukit yang dianggarkan seluas 2.4 hektar (enam ekar) dan berhampiran pantai.



      Salah satu daripada pintu masuk ke kubu yang mempunyai laluan bawah tanahBahagian ini digunakan untuk “pasukan hadapan” melepaskan bedilan


      Kubu tersebut dibina sebagai persiapan menghadapi serangan tentera Jepun yang dijangka akan mara dari arah pulau Singapura. Namun, jangkaan British meleset kerana jepun menyerang Johor dan Singapura dari arah utara. Oleh sebab itu, kubu tersebut tidak digunakan sama sekali oleh tentera British malah pihak jepun juga tidak berani untuk memasukinya kerana khuatir di dalamannya mengandungi perangkap dan bahan letupan.

      Dipercayai Pengerang Batteryyang dibina menggunakan batu dan simen adalah kalis peluru dan mempunyai pelbagai kemudahan. Menurut pengkaji, antara lain ia mempunyai beberapa markas utama command and control, berek anggota tentera, stor senjata dan letupan, stor makanan dan ubat-ubatan serta sebuah hospital serta mempunyai laluan bawah tanah.

      Gambar : “Pertahanan hadapan” sebahagian daripada kubu british Tanjung Pengelih
      Adalah juga dipercayai sebahagian daripada struktur kubu tersebut telah musnah ketika kerja-kerja membina KD Sultan Ismail atau nama lamanya Pusat Latihan Rekrut Tentera Laut Diraja Malaysia (Pularek). 

      Sumber - http://telecentre.my/

      Huh..apa kena mengena sejarah di atas dengan hantu yg bakal aku ceritakan?Emm opkos ada kena mengena..Org kata tempat2 cengini banyak hantu..Korang percaya?

      Untuk pengetahuan semua, KD Sultan Ismail Tanjung Pengelih (KDSI) adalah tempat aku mencari rezeki merangkap tempat tinggal aku sekarang..Tak ramai yang tau Mukim Pengerang diberi jolokan "Lokasi Di Hujung Benua Asia" kerana kedudukannya paling hujung di Malaysia dan juga di negeri Johor. 

      Aku mula bekerja Tanggal 04 Oktober 2006. Masa memula datang sini,banyak jugak cerita2 hantu yang aku dengar dari kawan2 opis..Kiranya tempat aku nie serius berhantu giler..Malangnya (eceh) kebanyakan cerita2 yg aku dengar merupakan cerita hantu yg dah lapuk (sebelum aku kerja)..Dalam erti kata lain2 hantu2 lama yg pernah mendiami kawasan KDSI.

      Menurut cerita pekerja2 lama, kawasan admin (yg mana letaknya opis aku) dan kawasan masjid, dulunya adalah tanah perkuburan orang dulu, time zaman Jepun n British.. Tapi kubur2 tersebut dah dipindahkan dengan cara baik semasa pembinaan KDSI. Sebelum KDSI dibina, dulunya adalah Pusat Serenti.

      Antara kawasan2 yang aku tau 'keras' adalah kolam renang, padang kawat jugak beberapa kawasan lain yg kerapkali orang jumpa benda2 pelik. Ada jugak yg kena usik..Tambah2 kalau duty malam sorang2..tidak terkecuali perajurit2 muda yang buat latihan kat sini. Mesti ada kes histeria.Tapi tidaklah kerap..Macam bermusim..Kalau hari nie keluar cerita orang nampak hantu, esok mesti ada cerita baru..Pastu jadik bahan sembang santai aku n kawan2 opis..Ingat durian jer ada musim?

      Aku kerja shift, kalau malam sorang2 jer..Memula kerja dulu takut jugak..dengar cerita macam2..Nasib baik En. suami selalu teman.. Sampai sekarang kalau tido sorang kat opis aku tak tutup lampu..Nak kata penakut sangat tu tak la..Cuma berhati-hati jerk (takut la tuh..)...Alhamdulillah sepanjang hampir 5tahun aku kat sini, tak pernah lagi aku diganggu dan belum pernah terjadi benda pelik2..Tak jumpak pun takpe..Memang selisih malaikat 44..

      Dekat opis, cerita kena tindih time tidur memang ada. Tapi yg kenanya budak navy yg tumpang tidur waktu abg nua (kwn 1 opis) keja malam. Hantu Tindih macam tau2 sapa yg keja situ dia tak kacau..Macam kenal jer kiteorang semua. Pandai hantu nie..Cerita TV tertutup dengan sendiri, PC yang dah shutdown, hidup semula..diganggu ketika solat..aku pernah dengar juga.Tapi itu semua cerita orang lama. Takde lagi cerita hot tentang hantu selain cerita kena tindih tu so far..

      Ada jugak cerita tentang blok tempat tinggal aku. (aku dok dalam kem). Tentang hantu bawak baldi  jumpak kat tempat sampah bawah blok (ada paip air kt situ). Insan yg bernasib malang tersebut  ketemu hantu baldi time pagi2 buta pastu gatal mulut menegur..Terus demam la..Yang kelakarnya..Hantu Baldi tu siap pakai kasut boot..Bawak baldi nak pegi mana ehh?air kt umah takde ekk?

      Aku perasan bila aku duduk rumah tak kira siang ke malam ada saja bunyi orang leret guli. Macam budak2 yang main. Mula2 aku fikir maybe anak orang atas punya kerja, (Aku dok tingkat 3,blok aku ada 4 tingkat). En suami memperkukuhkan lagi tekaan aku, dia kata anak En Ali (rumah atas aku) main congkak. Tapi aku heran..Takkan main congkak tak kira siang malam..Selalu dengar, time maghrib pun takkan tak reti nak berenti main.

      Pastu orang tingkat satu tanya aku..ada pernah dengar bunyi guli tak?Aku terkejut tp dah boleh agak ekceli..Dia pun dengar bunyi yg sama. Takkan la orang atas dia main guli.Bukan ada budak2 rumah tu.Mak dia yg datang bertandang kat rumah pun takut.Memula tidur kat depan ruang tamu terus lari masuk bilik..Lepas tu aku dah tak heran bila dengar bunyi guli. Jangan 'benda tu' kacau dalam rumah aku sudah. Aku agak Hantu Guli nie dulu kecik2 semasa hidupnya mesti tak puas main..Insiden hantu guli  lama jugak berlarutan. Then hilang sendiri..

      Ini pulak cerita supupu en suami aku kena kacau dalam rumah. Alkisah suatu malam dia tidur rumah aku. Masa pegi dapur dia ternampak satu lembaga hitam berbulu yg besar sedang bukak peti ais mau ambik air sejuk dalam freezer.. Mungkin Hantu Raya..Wah canggih betul hantu sekarang.. advance sekali minum air sejuk wey..Untung ada air kosong jer..Kalau aku letak susu dutch lady ker sunquick ker, yogut ker sahih kena rembat..Rugi aku...

      Setiap tahun memang ada Majlis Bacaan Yasin dekat blok, cuma tahun lepas je dua minggu sekali kiteorang adakan setiap level. Part nie aku suka coz dpt mkn free (lepas bacaan). Tak senonoh! Yg penting.. benda2 mistik cengini hilang sama sekali dari pendengaran..

      Sehingga awal tahun nie..terdengar pulak bunyi pelik dari atas. Untuk pengetahuan korang, En.Ali dah pun pindah..Kiranya rumah atas memang takde orang. Empat2 bijik rumah tingkat 4 memang tiada berpenghuni..Sebelah rumah aku pun kosong.. 

      Bila tengahari selalu jugak aku dengar orang tumbuk batu lesung.. Hantu Lesung Batu pulak..Tak nak pulak dia pakai blender ekk..Pagi tadi awal lagi dalam pukul sepuluh lebih aku dengar  orang tumbuk batu lesung time aku kopek bawang. ..Aku tegur jugak..ehh awal 'ko' masak ari nie..

      Aku ekceli bukanlah berani sangat. Tapi kata orang alah bisa tegal biasa. So aku dah tak rasa takut dah.. Macam tadi aku cakap..Janji 'dia' tak kacau dalam rumah aku sudah...

      Batu lesung..batu lesung..Kadang2 bila aku fikir memang tak lojik hantu boleh guna batu lesung. Tapi takde yg mustahil dalam dunia nie..Sesungguhnya 'dia' jugak makhluk Allah..Semua yg berlaku adalah diatas kekuasaannNYA..Meremang dah bulu roma aku..Stop kat sini..

      Sekian..

      GA From Cambest Jerk!

      Assalamualaikum u alls


      Ikan kedidi ikan keli
      Termenung di parit kerana sepi
      Join pulak pertama kali
      Menang ke kalah aku hepi

      Wah berpantun segala aku. Sedang aku asyik terjah n blogwalking memebe SB, terpandang la Giveaway dari Wanbu cambestjerk..Tanpa berfikir seploh kali, aku nekad nak join coz syarat2 dia semudah ABC kat Food Court Pasific..Aturan yg perlu untuk join GA:

      1. Mesti seorang yang ceria dan mempunyai blog sendiri - Opkos aku ceria..Usha blog la kan..Kompem org kata pemilik blog aku umo 17 taun..Padahal....:)
      2. Sudi dan seikhlas hati menjadi follower blog nie - Ekceli aku dah polo cambestjerk seblom aku nampak this GA. Ikhlas ok! For ur info wan, tgok header blog pun aku dh tgkp cintan.hahaha ayat bodek!
      3. Jangan lupa postkan gambo GA nie kat entry blog korang pastu link-kan skali ke blog cambestjerk - Dah byk kali aku link..Lebih dr penuhi syarat kot..
      4. Nie yang paling penting! Nyatakan impian korang bila korang perpeluang pergi ke Sabah - Bab Impian yg susah nk bgtau..Byk tempat menarik aku mau pegi kt Sabah tu..Aku pun blom pnah smp Sabah lg..Gayat nek Belon..Kalau bpeluang, tempat yg aku nak jejak adalah Pasar Gantung Tawau! Siapalah pompuan tanpa soping kan..Dapat window soping 1 pasar tanpa beli apa2 pun aku puas hati.haha nmpk sgt bohong!
      5. Akhir sekali, tinggalkan jejak anda pada ruangan komen sebagai bukti anda telah menyertai GA nie - Sepantas kilat aku buat!!
      Pemenang akan di pilih melalui lucky draw..memang susah nak jadik lucky..Btw tak salah cuba nasib..:)

      Ikan keli buat sup
      Ikan kedidi masak cili padi
      1 April 2011 tarikh penutup
      Sila join kalau sudi

      Wednesday, February 16, 2011

      Apa Ada Pada Nama

      Assalamualaikum..

      Nama penuh aku NOOR MURNI..Nur adalah perkataan arab yg telah dimelayukan dan membawa maksud cahaya dan sinar. Murni pulak memberi makna tulen, asli, tulus, suci, sejati dan bersih. Tapi aku tak tau di mana silapnya pejabat pendaftaran mengeja nama aku dari nur menjadi noor.Nak kena depa nie!

      Islam dan budaya melayu sendiri menganjurkan kita memberi nama yg baik kerana nama melambangkan identiti. Pemilihan nama mestilah indah disebut dan mempunyai makna yang baik. Sapa yang tak bangga kalau ada nama yang sedap2 kan. Ini kerana nama yg dipilih akan kekal disebut hingga akhirat nanti. Nama yang buruk boleh membawa aib pada seseorang.

      Aku ingat lagi, dekat kampung aku ada sorang budak nama che putih. Tapi maaf cakap orangnya tak la seindah nama. Tidaklah putih dan tidaklah gebu..Dia malu dengan nama sendiri..Aku tak tau mungkin ada yang mengejek hingga dia hilang keyakinan diri kerana nama. Kalau takde benda penting dia takkan keluar rumah..macam takut dengan cahaya matahari. Kononnya kawan aku kata nak jadik putih seputih nama dia..

      Lama2 bila meningkat remaja kulit yg kelabu tu bertukar jadi cerah. Tapi macam tak logik pulak sebab tak keluar rumah tona kulit dia boleh berubah. Aku rasa mungkin dia pakai fair n lovely. Lagipun byk produk memutihkan kulit dijual kt pasaran. Jadik, aku tak heranlah..Nak kata nama che putih tu membawa maksud yang buruk tak jugak..Tapi jadik bahan ejekan..Bila aku fikir2kan, nama sebegitu ekceli sudah tak sesuai dengan peredaran zaman. Kesian Che Putih..

      Kata aruah mak, sewaktu aku lahir kira2 27tahun dulu, yang merawat mak namanya Dr. Murni. Kalau korang semua nak tau, masa baby aku nie gebu dan montel giler..Tak tipu..Mak kata sampai ramai orang mintak nak bela aku. Mak namakan aku murni sempena nama doktor tersebut. Nama yang baik adalah doa dan harapan ibu bapa kepada anak mereka. Mungkin harapan mak bila besar nanti  aku dapat jadi doktor kot..

      Bila aku semakin membesar,aku rasa kekok mau sebut nama sendiri. Memang jarang sekali nak jumpa orang yang mempunyai nama yang sama dengan aku. Mungkin nama aku sangat old fashion bagi orang zaman la. Tapi aku sedar nama murni femes jugak. Sebut saja cikgu Murni dalam cerita P.Ramlee tu, sapa yang tak kenal kan. Betapa hebatnya penangan cerita tu sampai bila aku introduce myself pada kebanyakan orang yg baru aku kenal, mesti cakap..ohh cikgu murni..Pendek kata cikgu murniyati dalam cerita labu labi memang sinonim dengan nama aku. Lekat sampai sekarang. Abang kat pasar pun panggil aku Cikgu Murni.

      Dulu lepas habis belajar, aku pernah kerja sementara kat Sunway Hotel, tu pun sebulan jer. Adalah sorang minah nie yg perasan orang bandar sgt, dia perlekehkan nama aku. Dia kata Murni tu sound very orang kampung! Cuma dia sorang setakat nie yang tak suka dengan nama Murni. Apa masalah dia dengan nama aku, sampai skang aku still tak faham....Nama murni sedap hapa! Dia jeles la tu takde nama yang best cam aku..

      Terima kasih pak dan mak kerana memberi aku nama yang cukup indah dan mempunyai makna yang baik untuk anakmu..Aku suka dengan nama aku..Dalam lagu sekolah kawan2 nyanyikan nama aku, dalam ikrar sekolah semua budak2 sebut nama aku..Lagu patriotik mesti ada perkataan suci murni..kalau sebut nilai jer..belakangnya mesti diikuti dengan nama aku. Bangga wey! Korang ada??

      Time sekolah ada sesetengah kawan sekelas panggil aku Sonia.Tak tau tang mana dapat nama tu. Sumpah asal usul cerita camna orang boleh panggil aku Sonia pun aku memang tak ingat langsung..Yang aku ingat, ada seorang penyanyi indonesia nama Sonia ketika tu..Nak kata popular sangat tak jugak..Korang pun mungkin tak penah kenal dia..Muka aku takde iras muka dia langsung..Cikgu sejarah tingkatan dua panggil aku sonia. Sampai sekarang ada lagi dua tiga orang kawan yang still panggil aku dengan panggilan tu..Emm nak habaq pun tak tau..Aku lagi suka nama aku..

      Tapi pelik jugak kita nie..Nama yang bukan mak bapak kita bagi tu yg kita suka panggil sangat. Contohnya kawan aku namanya Norhidayah Bt Abu Bakar. Sedap tu nama hidayah...Makna pun cantik..Tapi aku sedap panggil dia ben. Tu nama panggilan since skool, sebab nama bapak dia bakar (burn). Even skang dia dah beranak pinak aku panggil ben jugak..Bayangkan klu anak dia panggil mama ben..mama ben..Huduhnya bunyi..

      Orang kampung kebanyakan panggil aku Mak Lang sebab ikut pangkat. Tu nama glamor aku kt penang..Dari tua sampai yang kecik2 semua panggil aku maklang murni. Ada jugak la yang panggil toklang,coz aku dah naik pangkat jadik nenek..Ada jugak yang panggil toklang muda cun..toklang vogue..toklang cantik..hehe part nie aku tipu..

      Bila pregnant, setiap bakal ibu mesti tercari2 nama nak bagi pada anak yang bakal lahir. Aku tak terkecuali, sibuk jugak membelek nama kat majalah n buku cari nama yang sesuai. Oleh kerana nama aku Murni dan
      en. suami pula Mustakim, dua2 bermula huruf 'M', aku nekad nak namakan anak aku Start Huruf 'M' jugak.. Nak cari nama yang sedap2 bermula huruf 'M' rupanya susah..

      Belek punya belek aku jumpak jugak nama yang sesuai. Oleh kerana doktor mengatakan baby yg aku kandungkan nie gurl,aku nak namakan Mukhlisa..Membawa maksud yang ikhlas. En.suami pulak tido malam termimpi lagu Nurul Iman,yg lagu Amar tu..Sedap kan lagu tu?So aku sebulat hati nak nak jadikkan NUR IMAN MUKHLISA sebagai nama anak aku..

      Tup2 tanpa ku duga n tiada ku sangka rupa2nya dah beranak keluar baby boy..Memang itu yg En suami nak..Mungkin doa beliau dimakbulkan Allah....Terus tukar jadik Mukhlis..Iman Mukhlis sedap jugak..Bapak mertua aku suka nama Aiman..Mungkin terpengaruh iklan radio aiman tak kesah kot..hehe.. Lastly jadik AIMAN MUKHLIS..Nama anak aku sekarang..

      Hari nie dalam dunia blogging aku nak orang kenal aku dengan nama Puan Kutu. Ada jugak orang tanya kenapa kutu?Ahhh aku memang takde jawapan untuk soklan tu..Tetiba jer datang ilham nak jadikkan makhluk parasit tersebut sebagai nama pena aku..

      Sekian..

      Tuesday, February 15, 2011

      Salam Maulidur Rasul

      Tercipta 1 lembaran sejarah di tanah suci kota mekah,
      hari yang mulia penuh sa'adah,
      bermulalah sebuah kisah,
      malam isnin subuh yang indah,
      12 Rabiul Awal yang cerah,
      20 april tahun gajah lahirlah zuriat yang sa'adah,
      Abdullah nama bapanya,Siti Aminah ibunya,
      riang gembira menyambut mulia terima putera yang utama..
      tercipta 1 lembaran sejarah di tanah suci kota mekah,
      hari yang mulia penuh sa'adah,
      bermulalah sebuah kisah,
      malam isnin subuh yang indah,
      12 Rabiul Awal yang cerah,
      20 april tahun gajah lahirlah zuriat yang sa'adah,
      Muhammad nama diberi,gelaran yang terpuji,
      nikmat Illahi sama di syukuri terima putera yang berbakti...
      tercipta 1 lembaran sejarah di tanah suci kota mekah,
      hari yang mulia penuh sa'adah,
      bermulalah sebuah kisah,
      malam isnin subuh yang indah,
      12 Rabiul Awal yang cerah,
      20 april tahun gajah lahirlah zuriat yang sa'adah,
      keadaannya yang amat mulia,
      lahirnya bawa cahaya,alam derita jadi gembira terima junjungan mulia..

      Teringat zaman sekolah dulu, lagu nie yg aku nyanyi masa sambutan 
      Maulidur Rasul kira2 15 tahun lalu..Walaupun tak jadik penyanyi utama sebab 
      aku sedar suara aku hanya layak berkumandang di dalam jamban rumah, 
      aku bangga kerana dapat melibatkan diri. Dulu sambutannya meriah sekali. 
      Ada pertandingan tadarus, hafazan, pertandingan bercerita dan nasyid.. 

      Ustazah cakap maulud nabi adalah hari kebesaran dalam islam. Teruja aku 
      mendengar kisah nabi dan kelahirannya tatkala ustazah bercerita dalam kelas
      fardu ain..Antara yg aku igt,

      "Ketika nabi berusia empat tahun, sedang baginda bermain-main dengan
      saudara susuannya, tiba-tiba datang malaikat mendekati baginda iaitu
      malaikat Jibril dan Mikail.Lalu membelah dada baginda dan mengeluarkan
      segumpal darah dan mencuci gumpalan darah itu lalu diletakkan semula
      di tempatnya."



      Banyak lagi ekceli cerita2 dari ustazah yg membuktikan kemuliaan Nabi
      Muhammad di sisi Allah..Tapi almaklum, puan kutu byk mkn kepala ikan bilis..

      Kelahiran nabi adalah pembawa rahmat untuk seluruh alam kerana baginda
      adalah pesuruh Allah yg terakhir. Jadi sempena Maulidur Rasul kali ini, sama2
      kita memperbanyakkan selawat keatas junjungan besar Rasulallah..

      Salam Maulidur Rasul untuk semua muslim..



      Monday, February 14, 2011

      Gummi Bear

      Assalamualaikum..Ada sape2 yg celebrate valentine hari nie?jom layan...



      Dengar lagu jer ok..Tak boleh sambut valentine! kita kan org ISLAM...:)

      Ekceli minggu lepas masa aiman tengah tengok kartun kt youtube, dia terjumpak video nie......Korang penah tengok tak that kiut gummi bear? Aku tak pernah..Nak kata aku kolot ke tertinggal keretapi ker..aku terima seadanya.

      Aiman excited sungguh dok layan lagu gummi bear sampai ketawa tak henti2. Dia soh aku pun tgok, coz dia kata bes... berapa kali ntah dia ulang lagu 'The Gummy Bear Song'..Patut la anak aku suka..bila aku cuba tengok, terhibur jugak..So layannnzzzzzzzzzz..............

      Sunday, February 13, 2011

      Larian Perdana Mahkota

      Semalam 12 Februari 2011, aku di antara puluhan ribu orang yg join Larian Perdana Mahkota..Tapi kt sini tak sampai seratus hapa..Aku usha tak ramai pun pelajar. Ye la semua pelajar parent dieorg keja dalam pangkalan..Berapa kerat la sangat..

      Puan kutu ekceli amat takde kena mengena langsung dengan sekolah n segala aktivitinya..Anak pun baru tadika..Cikgu n PIBG lg la jauh krim dari kek..Memang tak ambik tau!

      Dah ada orang ajak join, so aku n kak atie (kwn 1 opis) pun setuju nak ikut. Isi borang penyertaan pastu bayar yuran pendaftaran RM3, dapat jugak tambahkan aktiviti dalam Buku Log Kementerian..Kira larian nie macam aktiviti luar yg aku attend la..


      Matlamat larian adalah untuk membangunkan usaha penglibatan secara menyeluruh dan bersepada bagi mewujudkan para pelajar dan guru yg ghairah untuk bersukan,"PASSION FOR SPORT".

      Ok aku terangkan sket pasal Konsep Larian :
      • Diadakan serentak disetiap Sekolah Rendah dan Menengah seluruh negeri johor.
      • Terbuka kepada Ibu Bapa/penjaga dengan penglibatan PIBG yg ingin turut serta tanpa paksaan.
      • Jarak larian tak kurang 1 kilometer.
      • Program larian akan dipohon didaftarkan dlm MALAYSIA BOOK OF RECORDS.


      Dengan semangat yg berkobar2..kami pun bertolak seawal 7.50 pagi (awal la sgt kan). Aku bonceng moto k.atie. Merempit la kami pagi tu..


      Tempat berkumpul..
      Lepak2 sebelum senamrobik bermula
      k.atie : posing lagak gengster

      Semua rancak berbual
      Org dengar taklimat, k.enon buat hal sndrik

      Tepat pukul 8.00 pagi, berlangsung acara senamrobik. Instructer pun djemput dari staff sukan KDSI. Enjoy..my favourite part was, chicky dance!!Besttt.... 


      Bebudak sekolah tg. pengelih..Tak ramai pun kan,Sip bek aku turut serta untuk meriahkan suasana
      Wah semangatnya daku bererobik
      Tunjuk gaya bes tak henggat!

      Si tudung putih..ape ko tgok2?sila beraksi..

      uii tak kontrol ketiak. Ptot org sebelah pandang ke lain!


      Abes senamrobik,cikgu bagi penerangan sket pasal larian..Aku pun tak berapa ambik port sgt apa yg diperkatakan..plus aku tak berapa nak faham loghat kelantan cikgu tu..


      Larian pun bermula..





      Macam lenggang Mak Limah nk p kedai runcit jer..

      Terpaksa bawak beg, coz takde tempat nak simpan..

      kiut jer budak2 nie...

      Larian yg penuh gaya

      Antara bapak2 budak yg terlibat..
      Sek Men adakan acara merentas desa. Sibuk tggu depan gate konon2 tuk support adk2 depa la kot..

      Penatnya kakak sorang nie

      Ambulan Penyelamat coz ada budak nama izzati pengsan

      Bertugas menggantikan cikgu mengawal budak2 supaya tak berlari ketengah jalan

      Walaupun penat, peaaace...

      Lintang pukang bebudak nie lari

      Wajib peace walaupun dalam apa keadaan..

      Tamat saja larian, terasa jugak la peluh memercik..Tapi tak penat pun..Aku dah biasa lari 5km..Setakat 1km apalah sgt kan..eceh juah pulak.keke..


      Sebenarnya tak lari sampai hujung pun, terus ngelat patah balik.huhu..









      Kering pulak tekak nie, perut pun dah mula nyanyi lagu Dato Ct, kami pun singgah menternak lemak sebelum balik rumah..tq k.atie sudi belanja sy..


      Dah lama rasanya tak mkn lontong.Sedap!





      Pinggan pun dah licin..Apalagi blah arr



      At last aku dapat fell  d passion of sport dlm diri. Eceh!.Ayat mesti kasi meletoopp..Terlebih suda!
      Nak main badminton seminggu sekali kat auditorium pun malas tahap suria perkasa hitam. Badan yg selalu menternak lemak nie pulak asal ari rabu (petang sukan pangkalan) mesti lost energy, macam ultraman yg kehilangan power, lampu merah menyala..tet..tet..tet...


      Terimalah hakikat yg aku nie  terdiri dalam kompilasi manusia berkaki bangku. Sangat lemah jugak kurang minat dalam bidang sukan sejak azali..Hampeh...